
Istoria rochiei de mireasă
Citiţi şi
-
Găseşte-ţi rochia ideală de mireasă.Iată ce trebuie să faci!
Vrei să ai un look perfect în ziua cea mare?[...]
-
Top 6 cele mai frumoase mirese celebre din 2011
Inspiră-te din ţinutele purtate de miresele[...]
-
Top 8 cele mai memorabile rochii de mireasă
Scurte sau lungi, simple sau complicate, cu[...]
Rochia de mireasă nu a fost întotdeauna albă. Înaintaşele noastre, partizane ale alianţei matrimoniale, au preferat rochii de orice culoare, de la argintiu la albastru, cu flori de portocal.
Dacă erai curioasă de ce paleta coloristică este limitată atunci când vine vorba de alegerea rochiei de mireasă, află că tradiţia nu a fost de fapt aşa de strictă cum te gândeai.
Capriciile tinerelor aristocrate, sau pur şi simplu preferinţa pentru o altă culoare decât alb, au avut o influenţă deosebită în trendul vestimentar al mireselor.
Se ştie că prima rochie albă a fost purtată acum mai bine de 2000 de ani, când miresele din Egiptul Antic obişnuiau să îmbrace mai multe rânduri de drapaje albe, din materiale simple, pentru cununia religioasă.
Simbol al bucuriei, albul este culoarea de sărbătoare în Grecia, astfel că nu întâmplător mireasa alegea o rochie albă la nuntă.
Şi miresele romane îmbrăcau rochii simple albe, aducând tribut în acest fel zeului Hymen, zeul fertilităţii şi căsătoriei, despre care se credea că iubeşte în mod deosebit culoarea alb.
Un accesoriu special şi interesant, folosit atât de miresele romane cât şi elene, este voalul colorat cu care acestea îşi acopereau faţa, în semn de supunere şi devotament faţă de soţ.
În secolele 15 -16 apare unul dintre primele documente oficiale care amintesc de rochia de mireasa albă a Annei de Bretania la căsătoria sa cu regele Louis al XII-lea al Franţei.
Margaret Tudor, fiica lui Henry al VI-lea, s-a căsătorit îmbrăcată într-o rochie de damasc alb, tivită cu roşu-stacojiu - culoarea tradiţională a familiilor regale.
În anul 1612 prinţesa Elisabeta, fiica lui James I, a purtat o rochie argintie, brodată cu perle, fir de argint şi pietre preţioase.
De la orice culoare la alb
Începând cu secolul al 18-lea şi până la jumătatea secolului 19, ţinuta de nuntă devine mult mai bogată şi rafinată, miresele care aparţineau caselor regale alegeau materiale scumpe, culorile preferate fiind argintiu cu roşu. Victoria I a Angliei este însă prima care a purtat, în 1840, o rochie de mireasă albă, în locul uneia de culoare argintie.
Rochia sa de mireasă, ce avea să fie un promotor pentru generaţiile viitoare, a fost din satin împodobită cu flori de portocal şi dantelă delicată. În lipsa detergenţilor pentru albire, rochia albă nu era mai deloc populară în faţa altarului, ce făcea ca întreţinerea acesteia să fie destul de dificilă. Astfel, miresele care vroiau să poarte simbolul purităţii în ziua nunţii alegeau rochii de culoare albastră.
Înainte de Regina Victoria, femeile puteau alege orice culoare pentru rochia de mireasă, mai puţin negru şi roşu, culori asociate doliului şi respectiv prostituţiei. După acest eveniment însă, tot mai multe femei din rândul familiilor aristocrate au început sa poarte rochii albe la nuntă, dar se pare că acest curent s-a instalat mai puternic undeva la începutul secolului 20, cand au inceput sa apară magazine care comercializau rochii albe de mireasă.
Rochiile de mireasă erau legate de stilul victorian al rochiei de mireasă albă cu mâneci lungi, voal lung din cap până în picioare şi de gulerul înalt ce imbracă în întregime gâtul. Indiferent originea modei sau legendă, astăzi miresele preferă rochia albă, culoare (sau non-culoarea) simbol al purităţii, inocenţei şi virginităţii.
Foto: Shutterstock
Vizualizari: 7834
Stiati ca...
Pentru a avea o căsnicie fericită mirele trebuie să treacă pragul casei cu mireasa în braţe? Deşi am văzut asta doar în filme, se pare că obiceiul există încă din Roma Antică .
moreArticolele cele mai:
Sondaj

Care este prioritatea ta numărul 1 în organizarea nunţii?
Nu sunt comentarii