Verighetele se aleg dupa stilul de viata al cuplului.

Alegerea verighetelor - aur, platină sau titan?

Autor: Erika Chivu
Citiţi şi

Să fie aur alb sau galben? Să fie platină sau paladiu? Verigheta se presupune că o alegi pentru toată viaţa, aşa că trebuie să fie dintr-un material cât mai rezistent.

Dar şi preţul contează, nu-i aşa?

Aur alb sau aur galben?

Că e alb sau galben, aurul e la fel de preţios. Culoarea diferă din cauza procesului de producţie. Aurul pur este prea „moale” ca să fie folosit în industria bijuteriilor, aşa că este combinat cu alte metale, care îi dau rezistenţă, dar îi păstrează frumuseţea. Verighetele din aur galben conţin, pe lângă metalul preţios, şi cupru sau zinc, metale colorate. Pe când verighetele din aur alb conţin zinc, nichel sau paladiu, metale albe.


Indiferent de culoare, verighetele conţin aceeaşi cantitate de aur. De exemplu, aurul alb de 18 karate şi aurul galben de 18 karate contin tot 75% aur pur. În plus, aurul alb poate să fie „învelit” într-un strat subţire de rodiu, un metal argintiu, strălucitor care dă verighetei mai mult luciu.  


Rodiul este un metal rezistent, dar după ani de purtare, ar putea să se tocească un pic, lăsând să se vadă aurul alb de dedesubt, care este mai puţin lucios. Oricum, unele magazine de bijuterii pot să refacă, la cerere, stratul de rodiu, când este cazul.

Platină sau paladiu?


Verighetele din platină sunt preferatele cuplurilor tinere şi pe bună dreptate. Este un metal greu, dar foarte rezistent în timp, nu se zgârie şi nu se curăţă. Dar tocmai pentru că este rezistentă, platina se lucrează mai greu şi în plus este un metal mai rar ca aurul, ceea ce explică preţul mare al verighetelor de platină.


Varianta mai ieftină este paladiul, un metal tot alb, tot rezistent, dar mai uşor şi potrivit pentru toate buzunarele. Are cam aceeaşi culoare ca şi platina, dar este un pic mai lucios şi se lucrează mai uşor, ceea ce explică preţul mai mic.

Titan şi tungsten pentru cuplurile moderne

Titanul, cel mai nou sosit pe piaţa verighetelor, este mai rezistent decât aurul, platina sau paladiul, dar mai uşor, motiv pentru care s-a folosit mai întâi pentru a face carcase de ceasuri. Culoarea este gri argintie, iar preţul este mai mic decât în cazul aurului sau platinei.

Citeşte continuarea în pagina următoare!

 

Trimite pe: StumbleUpon
Citeşte o mulţime de alte articole interesante în newsletterul Unica.ro. Abonează-te acum!
Taguri:verighete aur verighete modele verighete nunta

Vizualizari: 29191

COMENTARII

1

CAPTCHA image for SPAM prevention
Daca nu puteti citi cuvantul, da click aici.

*campuri obligatorii pentru a comenta