Certificatul medical prenuptial se obtine de la orice clinica medicala.

Totul despre certificatul medical prenupţial

Autor: Erika Chivu
Citiţi şi

Înainte de a ajunge în faţa ofiţerului stării civile ai nevoie de câteva analize medicale în urma cărora medicul te va declara aptă pentru căsătorie.

Asta nu înseamnă că cine este bolnav nu are voie să se căsătorească. Analizele au mai degrabă un rol de screening. În plus, ele te ajută să cunoşti starea de sănătate a viitorului soţ şi viceversa, lucru foarte util, având în vedere că bolile pentru care te vei testa sunt transmisibile.

Ţi se vor face analize de sânge pentru depistarea virusului HIV şi a sifilisului (VDRL), dar şi o radiografie pulmonară pentru depistarea tuberculozei.

Totul începe cu o vizită la medicul de familie sau la o clinică medicală. Ţi se face un examen general, apoi primeşti trimitere la analize şi radiografie. După ce primeşti rezultatele, te întorci la medicul de familie, care îţi semnează şi parafează certificatul medical prenupţial. Pe acesta trebuie să scrie clar „apt pentru căsătorie”.

 

Cât costă certificatul medical prenupţial?


Cu ajutorul medicului de familie este posibil să obţii certificatul medical prenuptial plătind doar o sumă modică, însă dacă te adresezi unei clinici particulare va trebui să plăteşti nu numai eliberarea certificatului, ci şi analizele.

Preţuri pentru o singură persoană

Centrul Medical Sanador – 190 lei
Medlife – 180 lei
Medsana – 195 lei
Gral Medical – 120 lei

Poţi plăti mai puţin dacă eşti înscrisă pe lista unui medic de familie angajat la clinica respectivă. De exemplu, la Medcenter, certificatul prenupţial costă, în acest caz, doar 50 de lei.

Valabilitatea certificatului prenupţial

 

După eliberare, certificatul medical prenupţial este valabil 24 de ore, în sensul că mai târziu de atât nu te mai poţi prezenta la primărie pentru declaraţia de căsătorie. În plus, ceremonia nu poate avea loc la mai mult de 14 zile de la eliberarea certificatelor – în cele 14 zile sunt incluse atât ziua eliberării, cât şi cea a căsătoriei. Aşadar, certificatele prenupţiale trebuie să fie gata cu exact două săptămâni înainte de căsătorie şi în aceeaşi zi va trebui să mergi la primărie pentru a depune actele.

 

Căsătoria nu poate avea loc mai devreme de 10 zile de la depunerea actelor, dar nici mai târziu de 14 zile pentru că ar expira certificatele prenupţiale. Când îţi faci un plan de bătaie ţine cont şi de faptul că la anumite clinici analizele durează câteva zile.

 

Foto: Shutterstock

  Trimite pe: StumbleUpon
  Citeşte o mulţime de alte articole interesante în newsletterul Unica.ro. Abonează-te acum!
  Taguri:certificat prenuptial certificat prenuptial medical medic de familie certificat prenuptial preturi

  Vizualizari: 269601

  COMENTARII

  0

   Nu sunt comentarii

  CAPTCHA image for SPAM prevention
  Daca nu puteti citi cuvantul, da click aici.

  *campuri obligatorii pentru a comenta