Totul despre invitaţiile de nuntă

Citiţi şi

De la peniţă şi hârtie absorbantă, până la plăcuţe de cupru şi poştă electronică, invitaţiile de nuntă cunosc o evoluţie impresionantă.

Există, aşadar, o mulţime de idei şi modele din care te poţi inspira pentru propriile invitaţii de nuntă, dar precis nu te-ai gândit să anunţi prietenii în ziar.

Iată o scurtă istorie a invitaţiilor de nuntă din cele mai vechi timpuri şi cum au evoluat ele până astăzi.


Înainte să apară hârtia şi internetul, viitorii miri apelau la curieri pentu a chema invitaţii la nuntă, obicei întâlnit şi în tradiţia noastră. Aşa se face că, prin secolul 12, cel responsabili să transmită ştirile în pieţele importante, un fel de crainic public, dădea de veste şi nunţile care urmau să aibă loc în oras.

Invitaţia scrisă, artă caligrafică

 

Primele invitaţii de nuntă apar în anii 1300 în Europa fiind scrise de călugări. Aceştia aveau să fie şi primii care vor face din scrierea invitaţiilor o îndeletnicire bănoasă, călugării fiind unele dintre puţinele persoane care ştiau să scrie şi să citească.

Astfel, nobilii înstăriţi care îşi căsătoreau fiicele plăteau sume fabuloase pentru invitaţiile scrise caligrafic cu peniţă şi cerneală. Acestea erau trimise apoi prin intermediul curierilor călare.

Invitaţii gravate în cupru

 

Mai târziu, în anii 1600, oamenii au revoluţionat una dintre cele mai deosebite invitaţii de nuntă. Realizate manual pe plăcuţe de cupru, cu o caligrafie de nereprodus, gravarea invitaţiilor era un efort fabulos, mai ales în cazul ceremoniilor cu mulţi oaspeţi.

Ziar sau pe scoarţă de mesteacăn

 

După hârtie specială şi metal, mirii s-au gândit că pot inventa şi altfel de invitaţii. Ce ai spune dacă ai afla citind ziarul că prietenii tăi te cheamă la nuntă?
Ei bine, secolul 18, viitorii miri publicau în cotidianul local unde şi când urmează să aibă loc nunta, pentru a scuti efort şi bani pe invitaţiile de nuntă, iar în Ţara Galilor, acestea erau trimise sub formă de scrisori.

Metoda indienilor se distinge de toate celelalte la un loc, fiind de departe cea mai originală invitaţie. Pentru a prevesti nunta, aceştia trimiteau semnale de fum împreună cu o mică inscripţie pe scoarţă de mesteacăn.

Cele mai rafinate accesorii apar însă în secolul 19, odată cu hârtia de calitate şi dezvoltarea tehnologică, moment din care acestea devin şi mai populare.

De asemenea, serviciile poştale sunt îmbunătăţite pentru a se evita deteriorarea documentelor preţioase, cum sunt invitaţiile, dar apar şi curieri privaţi pentru cei care consideră sistemul nefiabil.

Din acest motiv, oamenii folosesc plicuri duble pentru invitaţiile de nuntă, astfel că în multe locuri din lume acest obicei a devenit o tradiţie.

Astăzi, există numeroase modalităţi de a invita oamenii la nuntă, iar modelele sunt felurite. Ele pot fi gravate sau imprimate pe hârtie termografică, tipărite la tiporafii sau la imprimantă, sau scrise de mână. Invitaţiile personalizate sunt realizate chiar şi pe ciocolată, dar pot fi trimise şi pe internet.


Foto
: Shutterstock

 

  Trimite pe: StumbleUpon
  Citeşte o mulţime de alte articole interesante în newsletterul Unica.ro. Abonează-te acum!

  Vizualizari: 4048

  COMENTARII

  1

  CAPTCHA image for SPAM prevention
  Daca nu puteti citi cuvantul, da click aici.

  *campuri obligatorii pentru a comenta