Obiceiurile de nunta, parte din traditia romaneasca.

Obiceiuri de nuntă în Muntenia şi Moldova

Autor: Erika Chivu
Citiţi şi

Chiar dacă astăzi nu se mai respectă în totalitate, obiceiurile de nuntă fac parte din tradiţie şi merită cel puţin cunoscute pentru a şti cum se desfîşura nunta în trecut.

Obiceiuri de nuntă în Muntenia


În Muntenia s-a păstrat mult timp obiceiul bradului împodobit. În seara dinaintea nunţii, mirele împreună cu prietenii lui împodobesc un brad cu hârtie, panglici, clopoţei, fructe, în varf aşezând o sticlă de ţuică sau un cozonac. Bradul este tot timpul în fruntea alaiului de nuntă, fiind purtat de un bradaş ales de mire. După nuntă, bradul rămâne la poarta tinerilor căsătoriţi până se usucă, semn că acolo locuieşte un cuplu tânăr.


Ca şi în alte zone, în Muntenia colacii joacă un rol important în cursul nunţii. Ei însoţesc bradul, dar nici mireasa nu scapă de ei. Înainte de hora miresei, care precede plecarea spre biserica, naşa rupe un colac deasupra capului miresei.


Jucatul găinii este un obicei care încă se mai păstrează în Muntenia, în special la sat. O femeie, fie participantă la nuntă, fie bucătăreasă, dansează cu o găină în faţa naşului, care trebuie să negocieze preţul ei. În unele locuri se obişnuieşte ca naşul să încerce să fure găina, care este gătită, de obicei, de soacra mică.


Şi în Muntenia se practică legătoarea, obicei care face trecerea miresei la statutul de soţie. I se ia voalul şi i se pune pe cap un batic. Voalul îl primeşte fata necăsătorită care prinde buchetul aruncat chiar înainte de mireasă.
Una dintre superstiţiile zonei spune că mireasa trebuie să-şi scrie pe talpa pantofului numele fetelor nemăritate care participă la nuntă, iar dacă rămâne vreun nunme neşters, înseamnă că acea fată se va căsători prima.

 

Obiceiuri de nuntă în Moldova

 


În Moldova, ca şi în Banat, se practică chemarea la nuntă, făcută de miri, de socri, dar şi de vornici, care trec pe la fiecare sătean cu o sticlă de vin sau ţuică.
Tradiţiile sunt oarecum similare cu cele din Muntenia, astfel că şi în Modova se practică jucatul găinii sau împodobitul bradului.


O tradiţie specifică Moldovei este cea a numărului de naşi. Dacă astăzi majoritatea cuplurilor au o singură pereche de naşi şi foarte rar două, în trecut moldovenii îşi alegeau şi câte 20 de perechi, în funcţie de poziţia socială. Naşii sunt responsabili cu achiziţionarea accesoriilor: floarea mirelui, voalul miresei, lumânările de nuntă.


Caracteristic Moldovei este şi obiceiul dusului la apă al miresei. Aceasta duce o găleată împodobită cu busuioc până la cea mai apropiată sursă de apă, unde o umple, apoi cu busuiocul înmuiat în găleată stropeşte făcând semnul crucii. Fetele care sunt stropite astfel se vor căsători mai repede, spune tradiţia.

 

Foto: Shutterstock

  Trimite pe: StumbleUpon
  Citeşte o mulţime de alte articole interesante în newsletterul Unica.ro. Abonează-te acum!
  Taguri:traditii nunta obiceiuri nunta Moldova obiceiuri nunta Muntenia

  Vizualizari: 27604

  COMENTARII

  0

   Nu sunt comentarii

  CAPTCHA image for SPAM prevention
  Daca nu puteti citi cuvantul, da click aici.

  *campuri obligatorii pentru a comenta